Arsenalul modern al tehnicii, cum era de aşteptat, a pătruns treptat şi în această ramură a chirurgiei, care se numeşte venologie şi care, printre altele, se ocupă de diagnosticarea şi tratarea venelor inestetice dilatate de la nivelul membrelor inferioare, numite, după cum sunt cunoscute în terminologia largă, drept varice.
Numeroasele metode alternative la clasica metodă chirurgicală, cunoscută drept stripping sau smulgerea venei safene, au cunoscut o dezvoltare continuă şi au culminat cu introducerea unui anumit tip de laser medical, metoda numindu-se, sugestiv, laser endovenos, laser care tinde, treptat, să înlocuiască metodele tradiţionale, eficienţa lui dovedindu-se în timp. Cu siguranţă, ne întrebăm de ce a fost nevoie de inventarea acestei metode. Răspunsul apare logic, prin înşiruirea numeroaselor ei avantaje. În primul rând, este vorba de o metodă ambulatorie, pacientul nemaifiind nevoit să fie spitalizat.
De asemenea, intervenţia se desfăşoară în condiţii de anestezie locală, anestezie mult mai uşor tolerabilă de către pacient decât clasica rahianestezie. De aici derivă şi avantajul că pacientul nu mai este nevoit să petreacă nicio secundă în pat, postoperator, putând să plece la plimbare imediat după intervenţie, astfel scăzând şi riscul de apariţie a tromboflebitei profunde, o complicaţie de nedorit, dar posibilă în cazul intervenţiei clasice. Bineînţeles, traumatismul asupra piciorului operat va fi mult mai mic decât în cazul clasicei intervenţii. Un alt avantaj major îl constituie şi lipsa totală a cicatricelor postoperatorii inestetice, intervenţia laser desfăşurându-se în interiorul venei dilatate.
Gradul de recidivă în timp, adică posibilitatea reapariţiei varicelor după un timp, este de asemenea cel mai scăzut, acest rezultat fiind demonstrat prin studii temeinice. Aşadar, gradul de confort al pacientului creşte semnificativ, la aceasta contribuind şi timpul scăzut, aproximativ 35 minute, necesar pentru realizarea unei astfel de intervenţii.
În cei patru ani de la inaugurarea MEDCLINIC, am avut ocazia să aplicăm această metodă la un număr semnificativ de pacienţi, gradul de satisfacţie fiind unul foarte ridicat şi rezultatele fiind pe măsură. Adresabilitatea a crescut exponenţial. Astfel, Sibiul a devenit un centru de referinţă pentru tratarea varicelor, pacienţii nemaifiind nevoiţi să migreze în alte centre de tradiţie, găsind la noi toată aparatura necesară efectuării la cele mai înalte standarde a acestei metode revoluţionare. Vă aşteptăm aşadar să ne vizitaţi, atât pentru diagnosticarea din timp a acestei afecţiuni aşa de răspândite, cât şi pentru tratarea la nivel european a varicelor hidrostatice. Dr. Bogdan Bărbulescu Medic Primar Chirurg Doctor în Știinţe Medicale MEDCLINIC