Medclinic

Medclinic Sibiu, Tratament Hemoroizi, Operatii Hemoroizi, Tratatment varice hidrostatice, operații varice hidrostatice

Dr. Bogdan Bărbulescu: Venele sparte pe picioare, semne precursoare ale varicelor

Statistic, 1 din 5 români suferă de varice, iar aproximativ jumătate din femeile până în 50 de ani au vase sparte pe picioare. Cum putem preveni apariţia varicelor, care sunt principalele cauze ale acestei probleme, ce riscuri presupune, dar şi cum se tratează corect, ne spune dr. chirurg Bogdan Bărbulescu.

Ce sunt varicele?
Varicele, după denumirea comună sau în termeni medicali varicele hidrostatice, sunt acele vene inestetice de la nivelul picioarelor, localizate, cel mai frecvent, pe partea internă a gambei, prezente la peste jumătate din populaţia adultă.

 

Care sunt cauzele apariţiei varicelor?
Cauzele apariţiei acestor venei nestetice sunt, în primul rând, bagajul genetic, adică moştenirea de la părinţi sau bunici, petrecerea unui timp îndelungat în picioare, sarcina, practicarea diferitelor tipuri de sporturi de performanţă, diferite accidente la nivelul picioarelor şi, nu în ultimul rând, temuta tromboflebită.

 

Care sunt primele semne ale insuficienţei venoase?
Primele semne ale insuficienţei venoase sunt senzaţia de picior greu, crampele musculare nocturne, cârceii în termeni populari, şi apariţia venectaziilor, care reprezintă acel desen vascular violaceu, pacienţii spunând că prezintă vene sparte” pe picioare, ele nefiind altceva decât semne precursoare ale apariţiei varicelor.

 

Când trebuie intervenit cu tratament?
Tratamentul în boală varicoasă este preferabil să fie început cât mai precoce, de la primele simptome de picioare grele şi obosite.

 

Ce metode de tratament există?
Astăzi dispunem de un întreg arsenal de metode terapeutice, de la medicaţia venotonă şi ciorapii de compresie progresivă, indicate în stadiile incipiente, şi până la metodele minim invazive cum ar fi radio frecvenţa şi laserul endovenos sau transcutan, adaptate, bineînţeles, fiecărui pacient în parte.

 

În ce situaţii se intervine prin operaţii clasice şi când cu laser?
Alegerea diferitelor tipuri de tratamente minim-invazive se face în urma unui consult prealabil amănunţit, efectuat în clinică de specialitate, explicând pacienţilor avantajele fiecărei metode şi, bineînţeles, oportunitatea acestora.

 

Ce perioade de recuperare au fiecare dintre aceste tipuri de operaţii?
Recuperarea după rezolvarea chirurgicală a varicelor, depinde, în primul rând, de metodă aleasă şi agreată de pacient, variind de la repaosul în spital de 2-3 zile după operaţia clasică şi ajungând că pacientul să poată să îşi reia activităţile cotidiene imediat postoperator, după moderna operaţie cu laser.

 

Care sunt stadiile de evoluţie a bolii varicoase? La multe persoane se vad vase sparte pe picioare fără a fi însă proeminente, acelea se vor transforma în varice în timp?
Stadiile evolutive ale bolii varicoase sunt, cum spuneam ceva mai sus, acele senzaţii de oboseală în picioare şi crampe muscular acompaniate de venele inestetice de calibru mic, reprezentând acel desen violaceu inestetic si mergând până la vene varicose de calibru mare însoţite de umflarea picioarelor, aşa zisele edeme, colorarea maronie a gleznelor, pete pigmentare inestetice şi până la stadiile avansate, reprezentate de apariţia complicaţiilor, cum sunt tromboflebită şi ulcerul varicos.

 

Ce riscuri există în cazul varicelor netratate?
Ca şi în cazul altor afecţiuni şi boala varicoasă netratată la timp poate da naştere multor neplăceri şi chiar discomfort extrem, dacă se ajunge în stadiile avansate. Apariţia ulcerului varicos activ, adică acele răni deschise de la nivelul gambelor, produce pacienţilor un discomfort extrem, pacienţii fiind nevoiţi, în multe cazuri, să îşi modifice total rutină zilnică, afectându-le profund calitatea vieţii. Din acest considerent, este bine să se efectueze o vizită la medicul specialist de îndată ce apar primele semne ale afecţiunii.

 

Din păcate, boala varicoasă este cronică, astfel încât operaţia nu va rezolva definitiv problema. După cât timp va avea pacientul din nou nevoie de operaţie?
Într-adevăr, boala varicoasă este o boală cronică, posibilitatea reaparitiei în timp, adică a recidivei bolii, existând, dar, tratată corect şi explicând pacienţilor ce trebuie să schimbe în stilul de viaţă şi ce metode preventive postopetatorii avem la dispoziţie, recidivele în timp sunt minore sau după un timp îndelungat, ajungând şi la 20 de ani. De multe ori, în practică noastră, ne confruntăm cu mentalitatea că varicele nu ar trebui tratate că oricum reapar, o atitudine profund greşită. Netratate la timp, varicele ajung în stadiul complicaţiilor, moment în care şi tratarea lor este mult mai complexă şi necesită un efort suplimentar atât din partea pacienţilor, cât şi din cea a medicului operator.

 

Ce stil de viaţă trebuie să adopte pacientul pentru a amâna cât mai mult îmbolnăvirea altor vene?
Pentru scăderea riscului de apariţie a varicelor, pacienţii trebuie să ducă un stil de viaţă activ, sportul în general, bineînţeles cu moderaţie, având un efect benefic şi păstrarea unei greutăţi corporale cât mai aproape de normal, obezitatea fiind un factor predispozant în apariţia bolii varicoase. Medicaţia venotona reprezintă, de asemenea, o modalitate de încetinire a evoluţiei bolii şi, nu în ultimul rând, ciorapii elastici speciali, care scad semnificativ prognosticul evolutiv al afecţiunii.

 

Ce trebuie sa facem pentru a preveni apariţia varicelor?
Aşadar, în concluzie, pentru a preveni apariţia şi evoluţia necontrolată a boliivaricoase, pacienţii care prezintă semne incipiente ale acesteia, ar fi indicat să efectueze un control de rutină în cabinetul medicului specialist, acesta fiind singurul în măsură să îndrume şi să consilieze pacienţii.

Articole recente